Stort a-la-carte menukort | alle dage fra kl. 11.30

SE MENUKORT

Kom til Sønderjysk kaffebord i Gråsten

Sønderjysk kaffebord i Gråsten

Skal du prøve et ægte sønderjysk kaffebord, skal du komme til Gråsten. For selv om alle har hørt om det store sønderjyske kaffebord, har de færreste deltaget i et og endnu færre kender historien bag. Få historien her, og en god ide om hvorfor du skal tage til netop Gråsten, når du vil have sønderjysk kaffebord.

1864 satte sine tydelige spor på det sønderjyske samfund. For som bekendt tabte danskerne krigen og som resultat heraf, måtte vi afstå store dele af det sønderjyske område til Tyskland. Og sådan forblev det i lidt over 50 år.

Kaffebord mod besættelsesmagten

Det var strenge tider for sønderjyderne. For tyskerne tolererede ikke, at sønderjyderne forsamlede sig og dyrkede danskheden. De skulle lære at indordne sig og leve som tyskere. Som et resultat af den tankegang, var det forbudt for danskerne at forsamles på steder, hvor der blev udskænket alkohol. For netop alkohol havde det – efter tyskernes mening – med at ”løsne det danske tungebånd”, som det hed sig.

Til gengæld stod der intet i lovgivningen om, at det var forbudt for danskerne at samles om kaffe og kage. Så længe der ikke var spiritus på bordet, kunne den tyske besættelsesmagt ikke gøre noget ved det. Så derfor opstod den særlige sønderjyske tradition med et overdådigt kaffebord med masser af kage.

For der skulle jo være noget af forsamles om, og noget som gjorde det naturligt at være forsamlet længe. Så derfor handlede det om at have kage og kaffe nok på bordet.

7 bløde, 7 hårde og 7 tørre kager

Traditionen blev hurtig populær, og samlede folk fra nær og fjern. De færreste forsamlingshuse havde dog sjældent kapacitet til at diske op med så meget kage, som der skulle bruges, når så mange mennesker skulle have en undskyldning for at være forsamlet længe.

Derfor begyndte deltagerne at tage kage med hjemmefra. Det øgede antallet af forskellige kager ved kagebordet. For variationens skyld blev det derfor almindeligt at komponere kagebordet, så det indeholdt minimum 7 bløde, 7 hårde og 7 tørre kager. Så kunne egnens fruer byde ind med de kager, som de var bedst til at bage.

Oplev det sønderjyske kaffebord i Gråsten, hvor det hele startede

Vil du opleve det sønderjyske kaffebord i den del af Sønderjylland, hvor nogle af de største slag blev udkæmpet under de tyske krige i både 1848 og 1864, skal du slå Gråsten ind på GPS’en. På Den gamle Kro i Gråsten kan du opleve mange af de gamle, traditionelle kaffebordskager som f.eks. pomle, stopkach, stribetorte, kiksekage, brødtorte, alm. lagkage, gl. dags æblekage, goe raj, fedtebrød med videre.

Kaffebordet er et must, hvis du skal arrangere en tur i det sønderjyske. Så står du med et busselskab, der har brug for et hyggeligt stop på vejen? Så bestil sønderjysk kaffebord på Den gamle Kro, inden I drager videre til de historiske steder fra krigen. F.eks. Dybbøl Mølle, der kun ligger få kilometer fra den gamle idylliske kro.

Er der brug for en overnatning, så tjek mulighederne på Hotel Egely, og skal der provianteres til den videre rejse, kan et smut forbi Rådhuskiosken klare det. Her finder du alt i kiosk- og dagligvarer.

Book kaffebord og overnatning allerede i dag. Vi har kun få værelser på hotellet, ligesom pladsen i kroen er begrænset.

Meta:

Sønderjysk kaffebord i Gråsten nydes bedst på Den Gamle Kro

Kom til ægte Sønderjysk kaffebord på Den Gamle Kro i Gråsten. Vi ligger tæt på de historiske steder fra krigen i 1864, og byder på tidstypisk idyl fra dengang. Book her!

Skal du holde fest, bestille bord eller har du et spørgsmål?
Slotsgade 6 - 6300 Gråsten - tlf. +45 74 65 15 67 -