Gråsten – en lille kongelig by
Gråsten er en lille perle i det danske landskab. Den ligger smukt ved Flensborg Fjord lige midt mellem Kruså ved grænsen og Sønderborg. En by med lidt over tretusinde indbyggere med stolte traditioner fra sejlskibenes dage, et kongeligt slot, store grønne skove uden om, og en havn, hvor moderne byggeri åbner byen mod havet og verden. Torneroseby? Nej! En spillevende by med moderne arbejdspladser og et godt handelsliv. Og så er der det der med, at Gråsten trods sin beskedne størrelse alle dage har været et aktivt centrum på sin egn med bank, kro, forretninger, virksomheder og mennesker, der træffer beslutninger.
Kigger man rundt om byen, ser man teglværkernes skorstene. Og endnu produceres der her smukke teglsten til alverdens væsentlige byggerier. I havnen møder man gamle træskibe, sommerens lystsejlere, fjordens udflugtsbåde og på havnefronten ser man markant byggeri på ”Bryggen” og i ”Emma’s Have”.
Det er her, danske arkitekter i de kommende år vil vise stærk nytænkning med de traditionelle danske teglsten som det bærende element. Solide huse i øjenhøjde med naturen.
Et stort nyt feriecenter er opstået på Fiskenæs lige ved byen. Vejen er kort mellem natur, fritid og bylivet. Kommer man forbi i højsommeren kan man opleve det helt specielle folkeliv ved en af den sønderjyske landsdels tre store ringridninger. Og kommer man på andre sommerdage, er der med garanti en lille ringridning et sted lige i nærheden. Tidligere tiders tradition for ridderlege holdes i live. Og man glæder sig sammen.
Og så er der altså dette med at have sit eget kongelige slot. Men det må da vist have sin helt egen historie.