Gråsten æblet er Danmarks nationale æble
Når det handler om ”Danmarks Nationalæble”, falder æblet ikke langt fra kroen. Det nationale danske æble er ifølge en komité af sagkyndige æbleelskere det gamle gråstener æble. Og to gamle æbletræer står i Gråsten Slotshave som direkte podede efterkommere af alle Gråstener æbletræers stammoder og fader: De træer som adelsslægten Ahlefeldt for mere end trehundrede år siden krydsede sig frem til ud fra træer, der sandsynligvis var hentet i det sydligere udland.
Gråsteneræblet har denne kraftige både søde og syrlige smag. Og det gør det særdeles egnet som både aromatisk spiseæble og et fremragende madæble. Det er derfor, det har sin plads i køkkenet på Den Gamle Kro i de efterårsmåneder (og kun der), hvor det har sin sæson. Det optræder i lækkert bagværk til det store sønderjyske kaffebord. Det er den duftende følge til gode kødretter. I den rygende varme ”Æbleflæsk”, eller måske på den kolde dag hen mod julen i en Gråsten gløgg. Og den kan ikke beskrives. Den skal smages.
Gråsteneræblet er en af de ældste danske æblesorter. Det vil sige: Der er både det gule og det røde. Men det gule Gråsteneræble er i vore dage ret så sjældent. Og om farven er gul eller rød, så er Gråsteneræbletræet et sart træ, det kan være svært at passe på. Man skal ikke dyrke gråsteneræbler for mængdens skyld. Men det betaler sig at gøre det for glædens. Og hvad skrev ikke digteren Ludvig Holstein i sin septembersang ”Det lysner over agres felt”:
”Vel ræk mig da oh efterår en Gravensten som smager af bækken ved min faders gård af mulden i hans ager”.
Du kan nyde det gamle Gråsteneræble på Den Gamle Kro. Men kun hvis du kender din besøgelsestid. Vi snyder ikke med kalenderen og sæsonerne.